Gulvbehandling

Gulvbehandling betyder også efterbehandling eller overfladebehandling af parket. Den anvendes til at beskytte en nyrenoveret gulvflade, samt give det et smukt og nyt look og patina. Vi er mester i gulvbehandling og vil finde den rette løsning til dig og dit trægulv. Ring eller skriv gerne til os for en vurdering af dine plankegulve eller parket samt muligheder.

Hvilken gulvbehandling skal man give dit trægulv?

Vi kan vælge imellem olie, lak, lud eller voks som behandling til dit nye eller afslebne Parket- eller plankegulv? Se her, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige metoder, og forstå, hvordan vi gør. I fald du i samspil med gulvsliberen vælger overflade kan der tages hensyn til følgende:

  • Udseende og patina
  • Slidstyrke
  • Rengøring
  • Pasning og pleje

De mest anvendte typer behandling er olie, lak, lud eller voks. Disse kan erhverves enten som klare eller hvide. Hvid lud, hvid sæbe og hvid olie er populære efterbehandlinger.

Hvorfor skal du efterbehandle trægulve?

Et ubehandlet trægulv kan hurtigt blive grimt og plettet af væske, slid og smuds. En gulvbehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit bør du efterbehandle boligens gulv?

Hyppigheden af efterbehandling beror på trægulvets benyttelse samt pleje, rengøring og vedligeholdelse. Gulvet vil jævnligt vaskes og støvsuges med pleje- og rengøringsmidler, der passer til gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det her.

Hvad skal du overveje, når du vælger behandling?

Når du skal vælge gulvbehandling til dit parket eller plankegulv, må du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på gulvet, fodstykke, trapper og andre steder. Trappeopgange slides eksempelvis hurtigere end parket.
  • Hvilken træsort trægulvet er fabrikeret i.
  • Hvilket look du ønsker, at parketgulvet og plankegulvet skal have.
  • Uanset hvilken efterbehandling du benytter, må fabrikantens vejledninger følges minutiøst for at opnå et godt og stærkt resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

Dersom dit parket eller plankegulv er nyafslebet, vil det fremstå lyst, smukt og naturligt . For at sikre det lyse og pæne look, må der påføres en lud og ludbehandling. Ludbehandling og lud hæmmer træets naturlige gulning og kan foreslås til alle lyse træsorter.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som behandling, idet lud ikke beskytter gulvet. Dermed danner ludbehandling kun grundlag for lak, olie eller sæbe.

Fordele ved ludbehandling er, at træet får det eftestræbte gråhvidlige og lyse sandskurede udseende.

Rengøring udføres med hvidsæbe eller natur sæbe. Sæbespåner giver det mest naturlige og rustikke look, og kan helt klart anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af gulv med gulvsæbe

Hvid du har et slidt, rustikt og gammelt plankegulv, er sæbebehandling en rigtig brugbar overflade mulighed. Det danner en pæn, naturlig overflade på et nyafslebet gulv. gulvsæben tilfører en slidstærk og robust overflade, som er ligetil at vedligeholde, pleje og rengøre. Almindeligvis påføres der først en ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Sæbebehandling har været benyttet som behandling i mange generationer og hundrede år, og danner et naturligt smukt patina. Det betinger dog ofte gulvvask, og er ikke så slidstærk som lak og olie.

Når trægulvet er slebet påføres en ludbehandling. Herefter mættes gulvet med en tyk gulvsæbe, herunder færdigblandet sæbe (natur sæbe – hvid sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos supermarkeder, farvehandlere og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet gulv har for det meste den fordel, at mærker og hakker i træet vil ’rejse’ sig endnu engang ved gulvvask. Herpå bliver træet som nyt igen.

Gulvvask foretages med en gulvsæbe for at træet til stadighed er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet trægulv vaskes indtil 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig tørmopning eller støvsugning. anvend aldrig affedtende rengøringsmidler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Ønsker du at efterbehandle dit plankegulve eller parketgulv med gulvolie, vil gulvmanden bruge hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til tørre hurtigt med en holdbar og hård overflade. Hærdende olie fås med og uden hvidpigmentering.

Gulvolie frembringer træet en flot, dyb og honningfarvet gulvoverflade. Hvid olie giver træet det eftertragtede og smukke udseende, hvor natur olie udståler en varm farve.

Den hvide olie benyttes på ludbehandlede lyse trægulve, hvis du ønsker at forstærke det hvide udseende. Gulvolie giver træet en ædel silkemat overflade, der er ret modstandsdygtig over for slid og smuds.

Olieringen frembringer en meget slidstærk overflade, der er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid, bl.a. ganglinjer og rundt om spisebordet. Tag en snak med din gulvfagmand eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit trægulv.

Fordele ved oliebehandling er, at hakker og ridser let kan fjernes ved damp eller fugt. Dermed rejser træet sig, og ridserne forsvinder med et trylleslag.

Rengøring udføres med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede parket- eller plankegulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både vedligeholder, rengør og plejer ved hver gulvvask. Derfor er reoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakbehandling giver en stærk gulvoverflade i blank, mat eller halvblank efter ønske. Lak er nem at rengøre og pleje, og kan vedligeholdes med ny gang lak inden det gamle laklag slides væk. Et lakeret trægulv kan for det meste holde i flere år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor mange år et lakeret trægulv holder, betinges af sliddet samt hvilken type gulvlak der er anvendt. Et lakbehandlet trægulv er forholdsvis modstandsdygtigt over for fugt og tilsmudsning , men spildte væsker og vand bør dog tørres op. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af trægulve. Alle gulvslibere bruger vandbaseret lak som er slidstærk, miljøvenlig og mat.

Fordelen ved lak er, at man får en meget stærk overfladebehandling, som er nem at vedligeholde, rengøre og pleje.

Rengøring foretages med et universalt og ph-neutralt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet moppe eller klud og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxy

Ikke mange vil male et nyt eller nyafslebet gulv, eftersom træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget slidte trægulve kan maling derimod være en praktisk og smuk løsning.

Til trægulve med almindelig brug og slid, som fx i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større robusthed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til som f.eks et køkken eller vådrum.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0 (from 0 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.